Saturday, March 7, 2009

syahadah kemalangan!!!

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..me n nik wani baru je balik dari mabit..mabit kali ni sisters2 yg cumel2 sume dgn bersemangatnye kongsi ngan ktorg pasal SYAHADATUL HAQ.
sebenarnye..mule2 dgr dlu..aku sendiri xfaham..ape sebenarnye syahadatul haq ni..then,alhamdulillah..Allah bagi kefahaman tu kat aku n insyaAllah kawan2 jgk..
soo..ape kaitannye ngan tajuk entry ni??..camni,adela sorang ni name die Ara(bkn name sebenarnye)die tgh jln2 kat tepi jln..then die nmpk Yanyan(bkn name sbnr jgk)bwk beskal ngan lajunye n telah melanggar(xtau r sengaje ke x) DD(jg bkn name sbnr..) dari arah belakang yg jgk bwk beskal..oleh itu,DD telah jatuh tergolek..nk dijadikn cerita DD pengsan..then,entah dari mane,tetibe org ramai dtg nk tgk keadaan DD yg pengsan di tgh jln tu,sambil cbuk2 tanye"what happen2??..jd cik Ara ni slaku saksi(syahadah) kemalangan tu btahu kat sume org wat actually happen so that org clear ngan punce accident tu..moral of dis story is not only bwk beskal baek2 tp cite ni nk bagi kte sume faham ape tu syahadatul haq which is klo translate kedlm BM,bermaksud penyaksian ke atas kebenaran..
so what???...ok2,camni..for those who r muslim kte ade kalimah syahadah kn..iaitu Aku bersaksi tiada Tuhan yang layak disembah melainkn Allah dan Nabi Muhammad tu pesuruh Allah..ok,tapi kn kwn2 yg saye sayangi sume..ckup ke klo kte juz ucap syahadah,selesaikn rukun islam n rukun iman yg laen,then duduk diam2??sebenarnye kn..kalimah syahadah yg kte duk sebut tu ade hak2 die yg kte kne tunaikn so that kte baru btul2 layak nk mengaku n di panggil seorg muslim..so,ape hak2 die??..1 yg pasti kte kne sampaikn Islam ni kat org laen ..tugas ni mmg berat n bukan mudah,tp xpe insyaAllah klo kte berusaha mencari,ade ramai org kat luar sane yg sdg berusaha jlnkn t/jwb yg diberi Allah ni..tp ape yg penting kte kne jgk berusaha jlnkn t/jwb ni so that ble Allah tanye esok2 ape yg kamu kerjakn..kte bleh say something..
tenung2kn n selamat bertindak!!..=D

"Wahai orang-orang yang beriman!Jika kamu menolong(agama)
Allah,nescaya Allah akan menolongmu dan meneguhkan
kedudukanmu"(47:7)
"Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan
rasa berat,dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan
Allah.Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu
mengetahui"(9:41)

4 comments:

'adilah w.a.r said...

menarik analogy nih~~~ buleh dikongsi dgn semuuuuuuuuuuuuuuuaaaa org~~

nway...kalau ade cctv kat tmpt kemalangan tuh kan bagus....kita dapat gak tengok kebenaran tuh walau cik ara tak bgtau...hm..tp, klu skrg nih, tgk cctv tuh kat padang mahsyar je la ek~~ wuu..takut T_______T

HANIS NASA said...

menarik2..akhir nye menulis jugak ira ye hihi :-P

betul tu,,islam bukan sekadar utk
kita menjadi muslim yg baik kpd diri kita shj tp kite juge ade kewajipan utk sampaikan kepada org lain..and tugas ni pon bukan nye terletak 100% kpd ulama2,ustaz2 @ pemimpin2 tp juga kepada kita yg mengucapkn 2 kalimah syahadah itu sendiri.ilmu x penah cukup tp kalau nk tunggu cukup bile kite boley start nk menyampaikan?(nasihat utk diri sendiri dan kwn2)..x mahu ke kite jadi penolong agama Allah? yg dah dijanjikan ganjaran nye di akhirat?
Semoga kite same2 berusaha ke arah itu..aminn

nikwani said...

ira, good job.. hehehe
to diri sendiri, ira and rakan2 yg laen, mari lah same2 mengerjakan hak2 yg dituntut oleh Allah supaya kite boleh mencapai matlamat syurga bersame same, insyaAllah
ira, ko kne tlg aku ye? kte berdakwah bersame same.. yeay!
BERUSAHA!

ira said...

jzkk for the reminder ye...
nik wani:jom!!!..ko pn kne tlg aku gak...ape yg penting??!!KERJESAME..
huhuhu