Sunday, October 19, 2008

challenge as a lady

YA ALLAH…mengapa Kau uji kakak ku sedemian rupa? Ya ALLAH yg maha berkuasa,aku tahu Kau sentiasa meletakkan kebaikan bersama ujian yg Kau turunkn..namun,aku tidak sanggup melihat kakak ku begitu lemah menghadapi ujianMu..sesunggunya,Kau Yang Maha Pngasih dan Maha Pengampun..Kau ampunilah kesalahan dan dosa kakak ku jika sebab itu kau turnkan ujian ini dan Kau kurniakan lah kesabaran dan kekuatn ke ats kakak kesayangan ku..AMIN..


semakin menjadi2 perasaan homesick aku kat bumi org ni bile bnd niy jd dekat along..to be honest,along laa org yg terakhir yg terlintas dalam otak aku untuk expirience bnd horrable niy..

permulaan cerita:

aku homesick tym tu..aku rindu sgt dekat nina..so,aku txt kakak aku…

along,angah miss nina
tym tu pukul 10 mlm kat irland,so agak2 pukul 5 kat malaysia..aku x expect along untuk reply pun,sbb aku tawu along mesti tgh tido..

next morningnye..

aku dapat msg dari along, along kate abg X mintak alog untuk jd kawan biase je..die kate along ngn die da x serasi..

aku terduduk tym tu..terkejut sgt2..

along ngn abg X da together since dierng 1st year amek dip archi..mak da terima pun abg X sejak dari tu..now niy dierang da 5 taun same2..abg X sgt baek, every month mesti datang rumah visit mak..kalau along cuti,die mesti ajak along bwk kiterng (me n dayah) kuar mkn same2..



bile bnd niy jadi dekat along,dalam keadaan aku yg sgt jauh dari rumah,aku jd sgt2 sdey..tp aku xde tempat untuk share..perasaan nk balik mkin menjadi2..aku cube jugak tahan sekuat yg aku boleh..aku try call mak setiap 5 jam untuk tny keadaan along mcm mane..

bile call mak..mak pun cdey..mak pun menanges bile tgok keadaan along yg sangat lemah skarang niy..mak cub jd kuat..aku tawu mak sgt cdey bile jd mcm niy..abg X sgt baek dgn mak,n mak sgt syg abg X.mak ckp ngn aku yg mak da lamer trime abg X ever xince die pakai motor je pun..

mak ckp mak x sangke abg X boleh buat mcm niy dkt along..along da nk exam..along now niy x boleh nk study or even buat drawing die..

mak kene call along every 1 hour to make sure she is ok..

along x pernah lemah..along sentiase ketawa n sgt tegas..kali niy along btol2 berubah..
aku risau yg teramat..

balik dari open house umah senior 2nd year semalam,along msg aku..
tp aku xsedar sebab aku pegang payung..ujan lebat..bile sampai apartment,aku tgok ade msg dari along
angah..da dapat ckp ngn abg xxxx?

angah..reply la msg along..

abgah..nnti angah call abg xxxx ckp baek2 taw..angah tolong ye..


hanya ALLAH je kot yg tawu perasaan sedey aku mcmane bile keadaan jdi mcmni..kakak yg selame niy kuat,tegas, n sentiase gelak2 berubah jadi menanges..aku anggap along mcm kwn baek aku..

aku x sanggup wat along tertunggu2..
sampai castlewhite,aku pergi amek laundry..aku tgok jam belum pkul 5..so aku yakin yg aku sempat untuk pergi atm n topup..aku nye kredit da tinggal 0.09 euro je tym tu sbb aku da call along ngn mak pagi tu..aku nye global caller da habis sbb call dayah setiap hari sepanjang die amek pmr..

so aku rush panjat tingkat 3 dgn basket baju aku yg penuh..aku tukar jeans...(xkn nk naek beskal pakai bju kurung plak..ujan tym tu..)..then aku sarong rain coat..aku masukkn garda card..atm card n 50 euro dalam poket suar..aku narly lupe kunci aku..aku sarong kasut then terus pegi..aku mintak nik wani kunci beskal die since kiterng lock beskal double..then aku heading to UCC student centre sbb aku nk topup dari situ mmndangkan dlm otk aku yg risau hal along tym tu teringat atm mechine yg tu je..

aku cycle panjat bukit UCC..letih kaki da xde rase pape..ujan yg lebat teramat pun aku da x kisah..yg peting aku nk topup n call along..dapat je topup aku trus call along..alhamdulillah suare along tenang da tym tu..
then aku pegi Centra sbb aku rase lagi baek call pakai global cller..lagi murah..
sepajang meredah ujan tu..aku menanges..lemah kn aku???tp aku sedey sgt atas ape yg jadi dekat along..sesedar aku sampai dekat centra,aku x pakai glove!tgn aku mase tu da biru..masyaAllah..aku boleh xsedar..aku beli global caller then aku balik apartment..

sesapai je aku trus call kawan baek aku..tu je aku mmpu buat mase tu..aku xmo mennages mase call along..or mak..or abg XXXX..so aku call kawan baek aku..thanx God sbb die dgr n cool kn aku..aku xboleh help myself from nanges tym tu..naseb bek die cool,so aku tenang ckit..bile da ade kekuatn,baru aku call mak..

mak kate alhamdulillah along da tenang ckit..along da start buat drwing die balik..

aku bersyukur sgt2..

aku nk call alog tp aku tkot kalau aku call die menanges..aku kenal along aku..die jujur sgt ngn aku..mungkin ade bnd yg die xbgtawu mak tp die bgtawu aku..mungkin die kuat mase mak call tp die menanges bile aku call..aku biarkn along buat keje mlm smalam..aku x nk ganggu..dalam hati aku berdoa moga2 Allah beri kekuatan dekat along..

aku da try call abg xxxx..tp x angkat..hurm..aku try lagi..tp still no answer..aku mungkin akan cube lagi esok..


Ya ALLAH…kakak aku yg sgt kuat,yg sangat tabah jadi sgt lemah skarang niy..mungkin sbb ini 1st tym jdi bnd niy dekat along..mungkin sbb along xde pngalaman..

aku sgt kesian kat along..

along mcm ilang arah..5 tahun same2..tetiap hati text..tetiap hari call..serang,bile abg X pergi..along mcm hilang semua kekuatan die..

sebelum niy susah senang bersama..gembira anges same2..bile abg X xde..semua semagt along lenyap..

dierang sgt serasi..

aku x percaye bnd niy jadi..

aku lemah dgr kak aku menanges..

aku xpenah dgr die menanges..

aku xtawu ape aku kene buat untuk tolong along..

aku nk try cakap dgn abg X tp die x angkat..

aku hanye boleh bedoa dari jauh..

aku nk sgt pergi kat along..peluk along..n bgtahu kat along yg aku ade untuk bg kekuatan dkt die..

kenapalah kuat sgt ujian Allah mase niy??aku baru sebulan berpisah dari family kat malaysia..da jadi mcm niy..

thanx byk2 kat kawan setia aku yg dengar aku menanges dan mengadu..

aku tawu bertapa pedih dan lemah nye rase bila ditinggalkn scare tetibe tnp sbb yg kukuh..tak tawu mane perginye smagat mase tu..stgok semua bnd nk menanges..twalaupun pengalamn yg lepas tu sgt pedih,tp aku bersyukur sbb pengalaman itulah yg buat aku sgt kuat untuk berhadapan dengn dunia nyata ini..

mungkin kwn2 aku kat sini yg berade dgn aku 24 jam x sedar yg aku ade masalah..tp aku mintak maaf sbb aku xshare dgn korang..aku belum kuat nk share semua bnd..aku ok untuk menanges sorang2..korang jgn risau k..

along..angah sayaaang sgt dekat along..along kuat k..along jgn nanges lagi..angah tawu along boleh face bnd niy..jgn mengalah k..along tawukn,angah mak dayah ngn abah sentiase ade dgn along..

15 comments:

nadia_saleh said...

soory to nik wani..ira..n kak yong for not telling u guys bout my probs..aku xde courage untuk cite kat sape2..aku try wat mcm biase..

nadia_saleh said...
This comment has been removed by the author.
ira said...

erm..
sedey2..mybe ade hikmah d'sebalik sume niy
bykkn berdoa,mcm idris tawfiq kte ms cramah td:Allah sntiase menanti hambenye di 1/3 mlm tuk m'dgr rintihn n keluhan hambe2Nya..
kte kak nurul plak(ex-naqibah aku):
Allah xkn menguji hambenye dgn ujian yg xdpt dtanggung oleh
se2org itu..malah hambe yg diuji itu amt beruntung coz b'peluang tuk m'dktkn diri ngan Allah n menebus dose2 lalu..ingat ble Allah beri ujian, maknenye Allah syg kt kite (ni die kate la..)
so,marilh kte same2 b'doa tuk along
insyaAllah sume ok..amin=)

nadia_saleh said...

thanx ira..alhamdulillah along now niy da kuat skit..die sedar yg tggungjwb die lagi besa dari terus sdey~

thnx byk2 ira!

nikwani said...

nadiaaaaaaa.. nape x ckp kt kitorg... ak xtau pon.. dh la ak lampi sket bab2 cmni.. kalo ko x bgtau ak mmg xleh agk.. sory sgt2.. rs cm x brgune je ak jd kwn bergedik ngan ko.. haha len kali cite e? nnt kte nangis je sm2..

nadia_saleh said...

haha..xmo laa nanges same2 ngn ko!ko pun nk nanges masuk toilet kn aritu??haha..

btw..along is ok now niy..
she'd found the fighting spirit in her..die nk exam..so die pretend nothing happend..die msg abg X mcm biase bile nk pergi exam..

BUT!!die kate nk berentap time die cuti 2 minggu nnti!haha!
I LIKE~~!

NWAY..cute url we have here~~

HANIS NASA said...

nadia...things happend for reasons..
may b abg x bukan org yg seswai utk along ko..may b ade org len yg lg seswai utk along..naseb bek kapel..kalo da kawen camne?? x ke susah.. insya-Allah sume nye akan bek2 ajer..kitorg pn doakn along
k..along ko kan cun?? sekali petik 10 mali wooo!!!hehehe

ira said...

btul2 aku setuju!!!

yananana said...

ale,tamo sedey taw!

yananana said...

ale,stu lagi.pasnih saya janji,saya tak nangis da.so that,if ale sedey,txt je saya kay and kite share sama2 taw.nyenyummmmmmm :)

-maRs- said...

salam...
hai nadia..
mesti ak xknal sy kn??
tp xpe..
sy bace post awk kat blog ni..
sy sdh sangt2 sebab ap yang jadi kat along awak,same dengan ap yang jadi kat along sy..
seriouly....
akak sy lg teruk...
sejak skolah menengah...
da final year kat uni,laki bt hal mintak putus...
tp alhamdulullah,skrang dia da kawen..
n husband dia skrang much more better dari yg dulu...
sy rasa along awk akn dapat some1 yang lbh baik...
insyaallah..:)
sy doakan kebahagiaan along awk n awak juga....

fendi said...

sdeyh nye blog entry nih~ sian kt cik nadia...tabah2 kn la hati tuh ye~ insya Allah everyth will be fine~

nadia_saleh said...

hihi..ape2 pon thanx sumer org!!
insyallah sumer bnd will be back to normal~

sakiinah (",) said...

Things happens for a reason.
Usually when we loose something, its because Allah have plan to give something better for you that only Allah knows why.We plan but Allah plans is way better than us.

So, be strong for Allah will never give such burden that one cannot carry. You are tested just to see how far your faith to Allah. Welcome it because that is your opportunity to be closer to Allah. How wonderful is that?

So, be glad that you are chosen to endure that. Because muslims are the chosen people, not everybody can be a muslim. Right?
;)

日月神教-任我行 said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社