Sunday, November 9, 2008

best nye!!!!!!!!!!!

elloooo.....assalamualaikum..hehehe

actually kitorg ni baru je abis bengkel Pembangunan Pelajar Islam by MCS..bengkel ni di handle oleh akak2~kak dila,kak aliya,kak yan,kak timah n x lupe jugak kpd chef2 ~kak pareq,kak aza,kak d yg masak food2 yg sedap banget utk kami sume... :-D..

walopon mule2 aku cam risau gak sbb exam da dkt,nk studi tp setelah membetulkn niat den pun bersedie utk menerime ilmu baru..thanks to ira 4 the advice hihi..n memang x rugi pon!!! kitorg spent weekend ni dgn buat mende yg sgt berfaedah hihii...

banyak giler mende yg kitorg dpt sepjg weekend ni..kitorg blajar cam sejarah2 Islam la..mcmna mula2 Rasulullah S.A.W nk sebarkn agama Islam kpd kaum2 nye..mule2 kpd keluarga yg trdekat then kpd org2 mekah..siksaan yg diterime oleh mereke2 yg mule2 memeluk Islam iaitu mereke yg LOGAM..pas2 pembukaan kota Mekah n then tamadun Islam berkembg.. dari zaman Khulafa' Ar-rasyidin sampai la ke zaman Uthmaniyyah..mule2 Islam meningkat naik then menurun time kerajaan Uthmaniyyah pas2 naik balik n after dat turun semule..

bengkel ni cam mengingatkn kami sume pd zaman kegemilangan Islam n menyedarkn kami kenape tamadun Islam jatuh.. cth nye sbb umat Islam lalai ngan kemewahan dunia,ade sifat wahan n hilang nye jihad dlm diri..so kite kene fikir balik kat mane kite skrg..ape yg kite buat utk agama kite??..x mustahil zaman keagungan Islam akan berulang sbb tu kan ketentuan Allah..bak kate kak dila"sama ade we want to make history @ we become the history"..kite sekadar nk jd pemerhati or kite nk turut serte dlm meningkat kn martabat Islam??dan sepatut nye kite x leka ngan kesenangan yg kite ade skrg sbb itu pon sebnr nye satu bentuk uijian yg Allah berikan kt kite..

thanks to all the akak2 yg sudi meluangkn masa utk kitorg..bengkel ni sgt2 bagus!!presenters sgt mantap!! so, budak medic tunggu ye turn korang hehehe..dulu kat sekolah sejrah la yg paling aku x ske..byk nye kene hafal..all the tamadun mesopotamia,yunani bla2..tp bile wat bengkel ni kite leh nampak mende2 yg kite blajar tu ade relate ngan sejarah tanah melayu sendiri..menarik2 hihi...

hopefully ade program cm ni lg..(kak dila igt ye plan tgk movie tu hehehe..ble2 akak free)..semoga ape yg kitorg dpt dr kul 9 mlm sampai la kul 3 ptg rini melekat kat hati ye, not just kat akal hehe.. igt n boleh share ngan org len...insya-Allah..

ok la..that's all for today..nk smbg studi!! chaiyyok2!! tata ;-)

p/s:to all da chef~tq utk food2 kat dapur tu..hihi..btw musti korg pelik kn..ritu aku ni post sal estranged,rini post sal ppi ni laks..suke ati la hehehe..

4 comments:

'adilah w.a.r said...

huhu...

kan ke kt dah cakap td : kitalah penolong agama ALlah!!!

kan???

iAllah, kt sama2 doa moga Allah berkati masa dan pelajaran kita...

kita belajar nih pon jihad pe...

jom2...nnt kt buat tayangan sme2 ea~~~

all the best exam!!!! moga snts dipermudahkan~~~

:-P

nadia_saleh said...

kak dila~

nnti nk taw vid tu..

hehe..kite wat slumber party k!

nikwani said...

ala. xnk slumber party..
kte bt la party liar br happening sket.. hehehe~

HANIS NASA said...

nik waniiii!!!!
igt kn da insaf..hehehe